GRATIS TM INTRO LEZING

Veurne di, 25. jun 2024 om 19:30, di, 23. jul 2024 om 19:30

Kies een andere stad

10 mythes over meditatie

Wat is de waarheid over meditatie?

Is het werkelijk goed voor de gezondheid? Of is het tijdverlies? Dit zijn vragen waarover Dr. Norman Rosenthal (professor klinische psychiatrie aan de universiteit van Georgetown Medical Center) één en ander te zeggen heeft.

  1. Meditatie is New Age-onzin
  2. Meditatie is een religie
  3. Mensen die mediteren zijn bij een sekte
  4. Meditatie is gewoon relaxatie
  5. Je kan alleen maar mediteren in kleermakerszit
  6. Meditatie vraagt te veel tijd
  7. Het is maar een mantra
  8. Je kan leren mediteren vanuit een boek
  9. Meditatie geeft pas na jaren resultaat
  10. Meditatie is heel moeilijk

Mythe 1: Meditatie is New Age-onzin

Meditatie is niet nieuw maar gaat duizenden jaren terug. In tegenstelling tot sommige niet-bewezen geest/lichaamsmodaliteiten, werd meditatie grondig bestudeerd en stelde men heel wat voordelen vast, waaronder verminderde angsten en depressie. Vooral van Transcendente Meditatie weten we dat het de bloeddruk verlaagt en het risico op hart- en vaatziekten vermindert, nog steeds nummer één van doodsoorzaken in de VS en andere westerse landen.

Mythe 2: Meditatie is een religie

Gelovigen van  verschillende godsdiensten mediteren. Zonder dat dit in strijd is met religieuze principes of praktijken. Maar mensen die niet bij een religie zijn aangesloten, mediteren ook. TM is een techniek die door iedereen kan toegepast worden.

Mythe 3: Mensen die mediteren, zijn bij een sekte

Kenmerk van sektes is de uitoefening van dwang.  Maar elke vorm van dwang is het tegenovergestelde van meditatie waarbij het gaat over onafhankelijkheid en geestelijke vrijheid. Nadat je de techniek aanleerde, ben je vrij om al dan niet aan te sluiten bij groepsmeditaties of andere activiteiten. Als je zin hebt, doe je mee. Als je geen zin hebt niet.

Mythe 4: Meditatie is gewoon relaxatie

Meditatie is anders dan in bed liggen of met de ogen gesloten in een zetel zitten. Er treden specifieke chemische veranderingen op in de hersenen. We weten dat tijdens het transcenderen de hersenen een verzachtend hormoon (prolactine) afscheiden.  Bij zogenaamde boeddhistische meditatie verhoogt de hersengolfactiviteit in de voorste linkerhelft, wat associeert met verhoogde positieve gevoelens.

Mythe 5: Je kan enkel mediteren in kleermakerszit

Om goed te mediteren, moet je comfortabel zitten. Voor sommigen is dat de zogenoemde lotushouding. Maar als je dat niet comfortabel vindt, is eender welke makkelijke houding goed; Sommige vormen van meditatie kan je zelfs wandelend beoefenen.

 

Mythe 6: Meditatie vraagt te veel tijd

Iedere minuut dat je mediteert heeft invloed op je systeem.  Soms wordt een dagelijkse hoeveelheid meditatietijd  aanbevolen. Transcendente Meditatie doe je best 40 minuten per dag, in twee sessies van 20 minuten. Zo wissel je diepe rust af met effectieve activiteit.  Dr. Rosenthal, en miljoenen andere mediterenden transcenderen dagelijks twee maal 20 minuten. Dr; Rosenthal zegt dat daardoor zijn leven veranderde. Omdat er een grotere kalmte over hem kwam. Bovendien, zegt hij, gebruikt hij zijn tijd efficiënter en daardoor productiever.

Mythe 7: Het is maar een mantra

Je kan zeker je ogen sluiten en een mantra zeggen, maar daar zal je niet veel aan hebben. Transcendente meditatie is een techniek.  Een professionele TM-leraar leert je deze goed toe te passen tijdens een persoonlijke instructie.Het goed toepassen vinden wij zo belangrijk dat je levenslang terecht kan bij een leraar voor persoonlijke checking.

Mythe 8: Je kan leren mediteren vanuit een boek

Tal van meditatieboeken beweren dat ze mensen kunnen leren mediteren. Maar zelfs deze boeken onderschrijven dat het helpt als je iemand hebt die aanwijzingen geeft. Als je Transcendente Meditatie wil leren (de meditatievorm waarvan de fysiologische en psychologische effecten het meest zijn onderzocht) heb je een leraar nodig.

Mythe 9: Meditatie geeft pas na jaren resultaat

Hoewel het enkele maanden kan duren om de fysiologische effecten te merken, voelt men zich al na één sessie beter.

 Mythe 10: Meditatie is heel moeilijk

Meditaties waarbij we de geest forceren, zijn moeilijk.  Maar Dr. Rosenthal en zijn patiënten vinden Transcendente Meditatie gemakkelijk en plezierig. Hij zegt: “Ik sla bijna nooit een sessie over, niet uit discipline maar omdat ik niet graag zo’n integraal deel van mijn dag wil missen. Net zoals ik mijn ontbijt niet wil missen, of het poetsen van mijn tanden.”

Content retrieved from CBS News: 10 Dangerous Myths about Meditation.

Leer Transcendente Meditatie in Veurne

no, 8630, Veurne Klik hier voor de kaart

GRATIS TM INTRO LEZING

Infolezingen zijn gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, reserveer uw plaats via het inschrijvingsformulier hieronder.

Datum en tijd
Tijd
di, 25. jun 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 23. jul 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 6. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 20. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 20. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
Geen van deze datums passen. Hou mij op de hoogte van nieuwe datums
verwittig me verwittig me ×

Veurne TM Centrum

no, 8630, Veurne

centerMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map

Andere locaties voor info-lezingen in België

countryMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map