Kan meditatie helpen bij burnouts?

Nieuw onderzoek zegt: “ja”, maar niet zomaar eenderwelke vorm van meditatie.

Stel je voor: een werkomgeving met zoveel stress dat elk jaar 50% van de werknemers het opgeven, meestal vanwege burnouts. Dit was waar het departement van onderwijs in San Francisco mee moest leven in sommige van hun scholen. Niets werkte, tot ze een experiment deden met een eenvoudige, aangename meditatietechniek, Transcendente Meditatie (TM)…

GRATIS TM INTRO LEZING

Veurne di, 11. jun 2024 om 19:30, di, 25. jun 2024 om 19:30

Kies een andere stad

Beperkt aantal plaatsen


Op deze pagina kan je ontdekken:

1. Hoe burnouts ontstaan, en hoe transcenderen ze kan voorkomen of genezen
2. Het onderzoek laat geen twijfel: het werkt!!!
3. Meditatie zoals het zou moeten zijn: gemakkelijk om te leren, aangenaam om te doen, en effectief
4. Gratis info lezing: Heb je 90 minuten om te ontdekken hoe alles kan veranderen?

Hoe burnouts ontstaan, en hoe transcenderen dat kan voorkomen/genezen.

backpackbricksStress is zoals een rugzak vol met stenen. Elke ervaring die we hebben laat een indruk die ergens in het lichaam wordt verzameld. Als de ervaring heel intens is kunnen we dat duidelijk voelen, bijvoorbeeld het gevoel van een knoop rond het hart als je met iemand ruzie hebt gehad. Als je te veel van deze stenen verzameld hebt, zal het gewicht van stress vroeg of laat het normale functioneren van het zenuwstelsel verstoren; met als resultaat gezondheidsproblemen, angsten, depressies, slaapproblemen, en – als het gewicht werkelijk te zwaar wordt – burnouts.

Gelukkig kunnen we deze stenen terug te verwijderen. We moeten er zelfs niets voor doen. Het lichaam doet dit automatisch, als het in rust is. Rust is het tegengif voor stress. Terwijl we ‘s nachts slapen zal het lichaam alle stenen verwijderen die we tijdens de dag hebben opgestapeld, zodat we de volgende dag opnieuw fris aan de slag kunnen…in theorie, tenminste.

Het probleem is: de rust gedurende de slaap is niet genoeg. Heb je ooit het gevoel gehad dat die knoop rond het hart na een goede nachtrust misschien wat minder intens was, maar dat hij niet helemaal weg was? De slaap was niet diep genoeg om hem te verwijderen. Dit zal wellicht een steen worden die je de rest van je leven zal moeten meedragen.

Transcenderen, een zeer diepe rusttoestand die kan gemeten worden. Transcenderen is een ervaring waar de geest op een volledig spontane en moeiteloze manier een toestand van complete innerlijke stilte bereikt terwijl hij volledig alert blijft  (zie meer onderaan). Onderzoek aan de Harvard Medical School toonde aan dat tijdens Transcendente Meditatie het lichaam een diep niveau van rust bereikt, dieper en veel vlugger dan gedurende slaap. Ref.Science 27 Vol. 167 no. 3926 pp. 1751-1754 1970

Meer dan 30 studies gedurende de laatste 40 jaar deze diepe rust tijdens de TM beoefening bevestigd.Ref.American Psychologist, 1987, 42: 879-881.

Door deze rust is het lichaam in staat om zelfs de zwaarste stenen te verwijderen. Het werkt, zelfs bij diegenen die een zwaardere rugzak dan bijna eenderwie hebben.

Post Traumatische Stress Stoornissen (PTSS) bij oorlogsveteranen worden als ongeneesbaar bestempeld. Gedurende de laatste 15 jaar zijn er meer soldaten gestorven door zelfmoord dan tijdens de oorlog in Irak en Afghanistan. Ze zagen gewoon geen uitweg meer. Nochtans heeft een recente studie met oorlogsveteranen uit Irak een reductie van 50% laten zien in PTSS en depressie na slechts 8 weken TM beoefening.Ref.Military Medicine, juni 2011. De resultaten waren zo indrukwekkend dat CNN er een reportage rond heeft gemaakt op US Veteran’s Day. Bekijk de  CNN video en dat het Amerikaanse leger nu actief de TM Techniek ondersteunt. Ref.http://www.army.mil/article/139778/

In een eerdere studie met Vietnam oorlogsveteranen, was er bij de TM groep zo’n significante vermindering dat na slechts 3 maanden beoefening, 70% van de oorlogsveteranen geen verdere behandeling nodig hadden. Bij de controle groep, die standaard psychotherapie kreeg, werd geen enkel verbetering gezien. Ref.Journal of Counseling and Development 64: 212–215, 1985

Deze studies tonen aan dat wij veel krachtiger zijn om onszelf te genezen dan we geloven. We moeten gewoon leren hoe we het helingsprocess kunnen activeren. Als zelfs oorlogsveteranen hun PTSS kunnen genezen – waar niets anders werkte – dan kan het wellicht iedereen helpen.

“Het bijzondere aan Transcendente Meditatie is het heel grondige onderzoek dat aantoont dat deze techniek dingen kan veranderen waarvan we dachten dat ze niet te veranderen waren”
Dr. Oz

 

Het onderzoek neemt alle twijfel weg: het werkt

“Geen enkele andere ‘stress management techniek’ komt zelfs maar in de buurt in termen van de hoeveelheid harde data om de bewering van stressvermindering  te ondersteunen.”
Norman Rosenthal, MD, U.S. National Institutes of Mental Health

Bovenstaande studies zijn slechts 2 van meer dan 150 onderzoeken die de effecten van TM beoefening op stress en alle gerelateerde problemen bevestigd hebben. Gedurende de voorbije 40 jaar hebben bijna alle meest prestigieuze universiteiten en onderzoeksinstellingen ter wereld meegewerkt aan TM onderzoek en hebben ze de effectiviteit ervan bevestigd. (zie lijst van universiteitent), inclusief de V.S National Institutes of health, die na 25 jaar al 24 miljoen USD heeft uitgegeven om de effectiviteit van TM op hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en depressie te bevestigen.

Zeer recent heeft het Onderwijs department in San Francisco (San Francisco Unified School District, SFUSD) een studie gedaan om specifiek de effecten van TM op burnouts te meten bij leraren in scholen in de achterbuurten van de stad. In sommige van deze scholen was de stress zo hoog dat  jaarlijks 50% van de leraren de school moest verlaten vanwege burnouts of andere problemen.

De studie was een Randomized controlled trial (de hoogste wetenschappelijke kwaliteitsnormen) met 78 leraren. Na slechts 4 maand werd er een opmerkelijke afname in burnouts gezien tot het punt waar het verloop van leraren tot bijna nul was verminderd. Er werd ook een vermindering waargenomen van vermoeidheid en stressperceptie en een toename van stressweerstand.

Screen Shot 2015-10-19 at 15.07.32

Als onderdeel van het onderzoek werd aan de leraren gevraagd om Transcendente Meditatie te vergelijken met andere professionele ontwikkelingsprogramma’s, op een schaal van -4 (veel minder waardevol) tot +4 (veel waardevoller). De gemiddelde score was +3.54, met meer dan de helft van de leraren die een score van +4 gaven. Sommige toegevoegde commentaren bij hun score “off the chart” en “veruit het meest waardevolle ooit”

Screen Shot 2015-10-19 at 15.21.54

Hier is een video dat de transformatie bij zowel leraren als studenten toont na het invoeren van het TM programma, met een  passionele toespraak van het hoofd van de San Francisco Unified School District over het project.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

.

 

Gelijkaardige resultaten zijn gezien in een andere burnout studie die is gepubliceerd door Permanente Journal. De deelnemers in deze studie waren leraren in een school voor studenten met gedragsproblemen, in gelijkaardige zeer stressvolle situaties. Lees hier de volledige publicatie.

Meditatie zoals het zou moeten zijn: gemakkelijk te leren, aangenaam om te doen, en effectief van de eerste keer

“Ik heb andere meditatietechnieken geprobeerd maar het lukte niet. Ik was al tot de conclusie gekomen dat ik blijkbaar gewoon niet in staat was om te mediteren…Toen ik TM leerde was het precies wat ik nodig had. Wat me het meest verbaasde was dat het het makkelijkste is dat ik ooit heb gedaan…Ik heb mijn hele familie laten leren.”
Cameron Diaz. 

Transcendente Meditatie is de meest beoefende (6 miljoen beoefenaars), de meest grondig onderzochte (600 studies), en, volgens dat onderzoek de meest effectieve meditatie techniek in de wereld.

Omdat het gemakkelijk is.

Meestal denkt men bij “meditatie” aan één of andere manier om de geest te controleren, gewoonlijk door een vorm van concentratie (op een klank, de ademhaling of “in het nu zijn”), met als doel wat relaxatie. Concentratie vraagt echter heel wat discipline en is meestal niet echt aangenaam. Het voelt onnatuurlijk aan voor de geest. Voor veel mensen is dit allesbehalve ontspannend.

De Transcendente Meditatie techniek werd 60 jaar geleden herontdekt toen een jonge Indische wetenschapper, Maharishi Mahesh Yogi, tot het inzicht kwam dat ware meditatie helemaal niets te maken heeft met het controleren van de geest. Hij ontwikkelde een manier om mensen te leren hoe ze op een volledig moeiteloze wijze een proces konden activeren waarbij de geest vanuit zichzelf naar een toestand van innerlijke stilte gaat. “Transcenderen” wilt zeggen dat de geest voorbij het fijnste stadia van gedachten gaat en in een toestand van volledige innerlijke stilte komt, terwijl hij toch volledig alert blijft. Deze toestand kan alleen maar bereikt worden in een volledig moeiteloze en natuurlijke manier. Je kan niet proberen de geest stil te maken, want hoe meer je probeert, hoe meer je de geest juist actief houdt.

Hoe dit juist werkt wordt in meer detail uitgelegd tijdens de TM infolezing.

 

moby“Wat mij overtuigde bij TM was hoe effectief het werkt. Geen enkele andere vorm van meditatie die ik geprobeerd heb was zo effectief om mijn geest tot stilte te brengen en me te helpen om naar een kalme plaats in mezelf te komen. En wat het zo effectief maakt is dat je eigenlijk helemaal niet zo veel moet doen. Als een enorm luie persoon apprecieer ik dit enorm.”
Moby, Musician

Hoe kan ik TM leren?

De geest is al genetisch geprogrammeerd om te transcenderen, Het enige wat we moeten doen is leren hoe we deze programmering kunnen activeren. Iedereen kan dit leren. Zelfs mensen die denken dat ze hun geest nooit stil zullen krijgen merken dat het werkt, en merken de effecten meestal vanaf de eerste paar zittingen.

De Transcendente Meditatie techniek wordt persoonlijk aangeleerd door een professioneel opgeleide TM leraar, gedurende een private sessie van ongeveer 1u, met 4 opvolgsessies van telkens 2-3 uur in kleine groep de volgende dagen (meestal s’avonds). Daarna worden de ervaringen verfijnd gedurende een opvolgprogramma van 6 maand, waar men regelmatig (minstens 1-2x per maand) terug samenkomt met de TM leraar.

De eerste stap is echter gewoon een gratis info lezing volgen. Deze lezing is gewoon ter informatie, zonder verplichting om de verdere cursus te volgen.

Heb je 90 minuten om te ontdekken hoe alles kan veranderen

Om te begrijpen hoe een simpele techniek zoveel voordelen kan hebben kan je inschrijven voor de gratis informatie lezing, Door onderstaand formulier in te vullen. Hier zal je in staat zijn om:

  • Kennis te maken met een gecertifieerd TM leraar
  • te leren hoe en waarom 20 aangename minuten 2x per dag TM beoefening zo’n groot verschil kan maken
  • Alle vragen te stellen die je mocht hebben
  • Een TM cursus af te spreken, indien je de verdere cursus wil volgen

Leer Transcendente Meditatie in Veurne

no, 8630, Veurne Klik hier voor de kaart

GRATIS TM INTRO LEZING

Infolezingen zijn gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, reserveer uw plaats via het inschrijvingsformulier hieronder.

Datum en tijd
Tijd
di, 11. jun 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 25. jun 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 23. jul 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 6. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 20. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
Geen van deze datums passen. Hou mij op de hoogte van nieuwe datums
verwittig me verwittig me ×

Veurne TM Centrum

no, 8630, Veurne

centerMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map

Andere locaties voor info-lezingen in België

countryMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map