GRATIS TM INTRO LEZING

Veurne di, 25. jun 2024 om 19:30, di, 23. jul 2024 om 19:30

Kies een andere stad

Transcenderen = fitness voor de hersenen.

Screen Shot 2015-12-30 at 17.19.41“TM is het beste dat ik ooit gedaan heb om meer creativiteit, positieve energie en vrede in mijn leven te brengen”
Katy Perry, zangeres, actrice, songwriter

GRATIS TM INTRO LEZING

Veurne di, 25. jun 2024 om 19:30, di, 23. jul 2024 om 19:30

Kies een andere stad

Beperkt aantal plaatsen


De oude teksten beweren dat regelmatige ervaring van transcenderen van cruciaal belang is voor onze volledige ontwikkeling als menselijke wezens.  Modern onderzoek schijnt dit te bevestigen.

Hier is hoe het werkt.

Stel je de geest voor als een golf op de oceaan. Als onze aandacht op iets gericht is dan overschaduwt datgene waarop we ons richten volledig ons bewustzijn. Dat komt overeen met de top van de golf (de bewuste geest) terwijl we het slapende vermogen van de rest van de golf vergeten zijn  (onderbewuste geest ).

con-sub-mind

De hersenen zijn letterlijk als een spier. Wat niet gebruikt wordt sterft af. Telkens we ons ergens op richten, verlevendigen we de corresponderende delen in onze hersenen, en worden die getraind. Als we bijvoorbeeld viool leren spelen dan zullen in het deel van de hersenen dat onze vingers controleert miljoenen nieuwe verbindingen met neuronen gevormd worden, en zullen de hersenen fysiek uitbreiden, net zoals spieren dat doen.

Als we onze aandacht echter altijd alleen maar naar dingen buiten ons richten ontwikkelen we maar een gedeelte van ons geestelijk vermogen, en blijft een veel groter deel ongebruikt.

Transcenderen brengt de geest in een toestand van volledige innerlijke stilte, maar waar hij volledig bewust blijft. Met de Transcendente Meditatie techniek gebeurt dit op een spontane natuurlijke manier, zonder dat wij van onze kant inspanning moeten doen. (In feite is dit de enige manier waarop de geest volledig stil kan worden want elke inspanning zou hem alleen maar actief houden).

Een golf die tot rust komt wordt de oceaan. Als we dit bewust ervaren, dan ervaren we ook een verruimde bewustzijnstoestand.

De effecten van deze ervaring kunnen duidelijk in de hersenen gemeten worden.  Een beroemde studie aan het  Brain Research Instituut van Moskou, waar ze mediterenden onder een een MRI scanner hebben geplaatst, ontdekte dat TM een veel groter deel van de hersenen activeerde (blauw op de foto) waaronder ook ons zogeheten slapende vermogen. Hier zie je de fitness van de hersenen uitgebeeld.

Toen de onderzoeker deze resultaten zag, wat hij in 30 jaar hersenonderzoek nog nooit had gezien, schreef hij onmiddellijk een aanbeveling naar het Russische ministerie van onderwijs om TM op te nemen in het onderwijs, omdat hij er van overtuigd was dat dit de ervaring is die onze kinderen nodig hebben om hun volledig vermogen te ontwikkelen.  (Het is nu geweten dat het aantal neuronen in onze hersenen zijn maximum bereikt op de leeftijd van 10 jaar en daarna langzaam begint af te nemen, omdat we nooit een manier hadden om ze degelijk te stimuleren. Dit kan één van de redenen zijn waarom we slechts een klein deel van ons hersenpotentieel zouden gebruiken.)

Een andere, gemakkelijkere manier om te meten wat er in de hersenen gebeurt, wat kan gedaan worden met een laptop of zelfs een smartphone, is de  EEG coherentie meten. Als een deel van de geest actief is, stuurt het elektrische signalen uit, hersengolven die zichtbaar gemaakt worden met een  Electro Encephalo Gram of EEG.

Gekoppeld aan een computer kan dan wiskundig berekend worden in hoever de hersengolven uit verschillenden delen van de hersenen gelijkaardig of coherent zijn met mekaar. Een hoge coherentie tussen twee delen van de hersenen is een sterke aanduiding dat deze twee delen als een eenheid samen werken.  Als dit gebeurt wordt alles wat met de hersenen te maken heeft beter.  (Zie hieronder).

Als onze aandacht naar buiten gericht is, is de coherentie tussen de verschillende hersendelen heel laag. We zien dingen, horen dingen, denken aan nog andere dingen enz, en elk deel van de hersenen werkt afzonderlijk.

Als we transcenderen komt onze golf tot rust en wordt de oceaan. De hersenen zijn dan niet langer op één specifiek iets gericht maar blijven nog wel actief. In deze toestand worden de gehele hersenen coherent.

Dit wordt weergegeven in onderstaand onderzoek. Het gemiddelde coherentie niveau werd gemeten bij een groep studenten, met ogen open, ogen gesloten en na 30 seconden TM.  Hoe dikker de lijn tussen twee punten van de hersenen hoe hoger de coherentie. Ref.Travis et Al. Cognitive processing, 11 (1), 21-30 (2010)

Vandaag de dag kan een eenvoudige laptop de coherentie op het moment zelf berekenen terwijl de TM techniek beoefend wordt, zoals te zien in volgende video.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

EEG coherentie is de beste manier om het verschil te bepalen tussen TM en andere meditatie technieken. Alleen de werkelijke ervaring van transcenderen zal een volledige EEG coherentie laten zien. Concentratie of relaxatie hebben niet dat effect.

Hoe meer we de hersenen bloot stellen aan een bepaalde ervaring, hoe meer ze, zoals met alles, aan deze ervaring zullen wennen.  In termen van EEG coherentie wil dat zeggen dat die ook buiten de meditatie zal toenemen, zoals in volgende grafiek te zien is.

Deze grafiek laat zien dat na een sterke toename gedurende de TM beoefening in het begin, de coherentie na verloop van tijd niet meer vermeerdert. TM is niet iets waar je beter in wordt als je het langer doet. Het is een volledige natuurlijke techniek die de ervaring van transcenderen geeft (en de hoge EEG coherentie) vanaf het begin. Regelmatige beoefening heeft wel een effect op de activiteit, zoals de toegenomen EEG coherentie laat zien. Ref.Travis, Arenander International Journal of Neuroscience, 2006

Met toenemende EEG coherentie begint alles wat goed is in verband met de hersen, nog beter te worden, waaronder IQ, creativiteit, emotionele stabiliteit, vlugge reflexen, leervermogen enz. Ref.International Journal of Neuroscience 13 (1981). 211-217

eeg-1

 

Het beste voorbeeld van hoe krachtig de effecten van EEG coherentie kunnen zijn is een kleine school in de Midwest van de VS, de Maharishi School of the Age of Enlightenment, waar alle kinderen samen de TM techniek, tweemaal per dag, in de klas beoefenen als onderdeel van de lessen. Als deze kinderen in de school beginnen hebben ze een gemiddelde creativiteit en IQ. Tegen de tijd dat ze afstuderen halen ze steeds de top 1% op de standaard testen in de VS.

De laatste 10 jaar hebben deze kinderen deel genomen aan wereldwijde competities in het creatief oplossen van problemen zoals ‘ Destination Imagination’, een wedstrijd met ieder jaar meer dan 100.000 deelnemers. Ze hebben dit wereldkampioenschap 4 keer gewonnen. Geen enkele andere school ter wereld heeft dit ooit bereikt.

Er zijn nu al 450 scholen in 60 landen die Transcendente Meditatie aan hun  school curriculum hebben toegevoegd, en meer en meer regeringen ondersteunen het, waaronder het San Fransisco Unified School District, de Britse regering, en regeringen in meer dan 10 Latijns Amerikaanse landen. De regering in Brazilië heeft onlangs besloten om TM onderdeel te maken van alle  48.000 publieke scholen .

Regeringsonderzoek: 95% vindt TM aangenaam, effectief, waardevol.

De voorbije 8 jaar heeft het departement van onderwijs in San Francisco 17 TM studies gedaan in 4 verschillende scholen. (zie www.cwae.org) Uit een enquête bleek:95%nl

Dit komt min of meer overeen met een Europese enquête van 500 TM beoefenaars, waarvan 97% verklaarden dat ze TM een goede investering vonden. (35% vond het zelfs de beste investering ooit).

Meer dan 450 scholen gebruiken intussen de TM techniek als deel van hun curriculum.

Gemakkelijk te leren, aangenaam om te doen

“Ik heb eerder geprobeerd om te mediteren maar het lukte me nooit. Ik was al tot de conclusie gekomen dat ik er blijkbaar niet toe in staat was…Toen ik TM leerde was het het makkelijkste is dat ik ooit heb gedaan…Mijn hele familie heeft het geleerd”
Cameron Diaz, actrice 

Ondanks zijn naam kan de Transcendente Meditatie techniek niet vergeleken worden met andere vormen van meditatie. In tegenstelling tot andere meditatie technieken, die vaak concentratie of andere vormen van geestelijke controle vereisen, is TM een volledig moeiteloze en natuurlijke techniek.

Met de juiste begeleiding van een professioneel getrainde TM leraar is de TM techniek zo gemakkelijk te leren en te beoefenen dat zelfs mensen die denken dat ze nooit hun geest stil kunnen krijgen het eenvoudig kunnen beoefenen. Zelfs kinderen met ADHD kunnen TM leren. Het is bovendien zo aangenaam om te doen dat de 20 minuten TM vaak de momenten zijn waar juist naar wordt uitgekeken.

Heb je 90 minuten om te ontdekken hoe alles kan veranderen

OUTSPOKEN++Eva+de+Roovere++support+act+Lennaert+Ma+110401EvadeRoovere_web“Vanaf moment één wist ik dat deel twee van mijn leven begonnen was”
Eva De Roovere, Zangeres

Om te begrijpen hoe een eenvoudige techniek zoveel voordelen kan bieden kan je deelnemen aan een gratis infolezing. Deze lezingen zijn vaak snel volzet dus gelieve je plaats te reserveren via onderstaand formulier. Op deze lezing kan je:

  • Kennismaken met de TM leraar in jouw buurt
  • Alles leren over de voordelen van de TM Techniek
  • Alle vragen stellen die je mocht hebben
  • Een verdere TM cursus afspreken

Deze gratis infolezing is zonder verplichting om de cursus verder te volgen.

De TM cursus zelf bestaat uit een persoonlijke instructie en 4 opvolgsessies van telkens 2-3 uur om de techniek te leren (396€) plus een opvolgprogramma gedurende de volgende 6 maand om de ervaringen te verdiepen en correcte beoefening te verzekeren, inclusief een weekend meditatie cursus. (100€/maand, excl. hotel kosten voor het weekend).

Leer Transcendente Meditatie in Veurne

no, 8630, Veurne Klik hier voor de kaart

GRATIS TM INTRO LEZING

Infolezingen zijn gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, reserveer uw plaats via het inschrijvingsformulier hieronder.

Datum en tijd
Tijd
di, 25. jun 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 23. jul 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 6. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 20. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 20. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
Geen van deze datums passen. Hou mij op de hoogte van nieuwe datums
verwittig me verwittig me ×

Veurne TM Centrum

no, 8630, Veurne

centerMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map

Andere locaties voor info-lezingen in België

countryMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map