GRATIS TM INTRO LEZING

Veurne di, 25. jun 2024 om 19:30, di, 23. jul 2024 om 19:30

Kies een andere stad

Diepe rust: activeer de helende kracht van je eigen lichaam.

Elke indruk die we opdoen wordt ergens fysiek opgeslagen in het zenuwstelsel. Als de indruk diep is, voelen we dit ook onmiddellijk (bijvoorbeeld een “knoop rond ons hart” als we zwaar ruzie gemaakt hebben). We zouden het kunnen vergelijken met een schoolbord. Als we ‘s ochtends aankomen in school, is het bord leeg, en elke ervaring die we meemaken is zoals een tekeningetje dat erbij komt.

Op een bepaald moment is het bord helemaal vol, en dan zegt het zenuwstelsel: “nu is het genoeg geweest, nu moet het bord eerst terug schoongeveegd worden”. Het lichaam heeft een volledig natuurlijk, volledig automatisch proces om het bord terug schoon te vegen. Dit proces wordt automatisch geactiveerd als het lichaam in rust is.

Als het lichaam kan ontspannen, gaat het letterlijk de opgeslagen spanningen ont-spannen.

schoolbord

Ontspanning betekend dus letterlijk ont-spanning. We gaan spanningen, indrukken die we opgedaan hebben tijdens de dag, terug ontspannen. Het probleem is dat de rust tijdens de slaap niet voldoende blijkt te zijn. We krijgen niet alles schoongeveegd ‘s nachts en bepaalde spanningen gaan zich accumuleren.

crash schoolbordDe rust tijdens de slaap blijkt ook niet diep genoeg te gaan om de diepere spanningen helemaal te verwijderen. Als je heel hard drukt met je stuk krijt, dan moet je ook harder vegen om het te kunnen verwijderen. Als we bijvoorbeeld zwaar ruzie gemaakt hebben, dan voelen we de volgende ochtend dat het wel wat zachter is, maar de spanning is nog niet helemaal weg.

De rust tijdens slaap gaat niet diep genoeg om alle spanningen te verwijderen

Deze spanningen accumuleren zich over tijd en gaan op den duur meer en meer het normale functioneren van het lichaam verstoren, wat zich uit in allerlei geestelijke en lichamelijke problemen. Stress wordt vandaag aanzien als de hoofdoorzaak – rechtstreeks of onrechtstreeks – van 90% van alle gezondheidsproblemen.

De ervaring van transcenderen is een ervaring waarbij de geest in een volledige toestand van stilte komt. Deze ervaring kan alleen maar op een volledig natuurlijke manier bereikt worden. Maar geest en lichaam gaan altijd samen. Waar de ene gaat, moet de andere volgen. Door de geest naar deze volledige innerlijke stilte te brengen, brengen we ook het lichaam op een volledig natuurlijke manier in een zeer diepe toestand van rust, een rust die veel sneller veel dieper gaat dan de rust die we ervaren tijdens de slaap.

Dit kan eenvoudig objectief gemeten worden.

De rust tijdens TM gaat veel dieper dan slaap.

sleepOp deze grafiek – onderzoek aan Harvard University – waar men de toestand van rust meet aan de hand van zuurstofverbruik, zien we dat bij TM-beoefening bijna onmiddellijk een toestand van lichamelijke ontspanning bereikt wordt die dieper gaat dan zelfs de diepste rust tijdens de slaap. Hierdoor kan het lichaam dus ook de diepste spanningen die er zijn, terug ont-spannen. Dit onderzoek werd reeds in 1971 gepubliceerd in de twee meest bekende wetenschappelijke tijdschriften ter wereld: Science (Ref. Science 27 Vol. 167 no. 3926 pp. 1751-1754 1970) en Scientific American (Ref. Scientific American 226:84-90 1972). Tijdschriften linken hun reputatie aan wat ze publiceren, dus gaan ze eerst zelf nakijken of het onderzoek wel correct is gebeurd vooraleer ze tot publicatie overgaan.

Dit onderzoek is tientallen keren herhaald wereldwijd, met gelijkaardige resultaten. Een publicatie van een grotere analyse van 31 TM-onderzoeken bevestigt de uitzonderlijk diepe toestand van relaxatie bij TM-beoefening, veel dieper dan bij normale rust of slaap (Ref. American Psychologist 42: 879–881, 1987).

Als we de oorzaken verwijderen, verdwijnen ook de gevolgen. Als het lichaam die dingen die zijn normale functioneren verstoren, kan verwijderen, dan kan het terug normaal functioneren, en verdwijnen de problemen.

Dit uit zich zowel op geestelijk als lichamelijk vlak, zoals u kan ontdekken op deze site. De meest indrukwekkende gevolgen zijn echter gemeten bij mensen met Post Traumatische Stress Stoornissen (PTSS), problemen die normaal gezien als ongeneesbaar beschouwd worden, waar men met therapie of medicijnen alleen – en in het beste geval – de symptomen kan onderdrukken.

Verschillende gepubliceerde wetenschappelijke studies vonden een zeer significante daling tot zelfs het volledig verdwijnen van PTSS-symptomen bij oorlogsveteranen en vluchtelingen na slechts vier tot 12 weken TM-beoefening (Ref.Journal of Counseling and Development 64: 212–215, 1985Ref.Military Medicine 176 (6): 626-630, 2011Ref.Journal of Traumatic Stress. 2013:1-14). (zie PTSS)

Men kan zich al wat voorstellen dat indien TM werkzaam is bij zulke diepe traumatische spanningen, het wellicht ook op andere stressgerelateerde symptomen een positief effect kan hebben.

Minder stress = meer stress-resistent.

Stress creëert een vicieuze cirkel: meer stress creëert meer stress. Maar 2×20 min per dag TM is blijkbaar voldoende om deze cirkel om te keren.

meer-stressStress is een vicieuze cirkel. Hoe meer we gespannen zijn, hoe makkelijker we extra spanningen opdoen. Men verliest dan gemakkelijker zijn evenwicht wat tot ruzies -en nog meer stress – kan leiden. Stress blokkeert ook de creativiteit, dus het wordt moeilijker om goeie oplossingen voor onze problemen te vinden. Dan lijken deze problemen nog groter, en komt er nog meer stress. 

minder-stress

Door te transcenderen kunnen we deze cirkel omdraaien. Als het lichaam stress gaat verwijderen, dan kan het terug normaal functioneren. Dit wil zeggen dat we spontaan kalmer blijven, meer onszelf (zie wat is TM? jezelf zijn). Rust neutraliseert stress, dus als we altijd rustig kunnen blijven zal stress gewoon minder indruk op ons maken. Op deze manier komen we in een positieve stroomversnelling. Het lichaam gaat zichzelf meer en meer helen, ook tijdens de activiteit.

H3-Calmer-Style-of-PhysiOok dit kan men objectief meten. Transcendente Meditatie beoefenaars blijven na een tijdje van regelmatige beoefening van de techniek (gemiddeld drie maanden) ook veel rustiger buiten hun momenten van meditatie, zoals gemeten door vier verschillende variabelen: hartslag, zuurstofverbruik, Galvanic Skin Resistance en het stresshormoon Plasma Lactate. Deze studie geeft gemiddelde waarden van het effect van 31 TM-studies (Ref. American Psychologist 42: 879–881, 1987).

H2-Recovery-from-stressAls TM-beoefenaars – blootgesteld aan een stressvolle stimulus – komen bovendien veel sneller terug tot hun evenwicht. Men kan objectief meten hoe groot iemands resistentie tegen stress is, en transcenderen blijkt een sterk positief effect hierop te hebben (Ref. Psychosomatic Medicine 35: 341–349, 1973).

Vermindering van stress is op zich eigenlijk een neveneffect van wat er echt gebeurt: we komen terug in contact met onze ware innerlijke natuur, en alles wat onnatuurlijk is (zoals stress) smelt gewoon weg, als sneeuw voor de zon (zie in contact met “iets hogers”???).

Voor meer wetenschappelijk onderzoek over het effect van Transcendente Meditatie op stressvermindering ga naar onderzoek.

Leer Transcendente Meditatie in Veurne

no, 8630, Veurne Klik hier voor de kaart

GRATIS TM INTRO LEZING

Infolezingen zijn gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, reserveer uw plaats via het inschrijvingsformulier hieronder.

Datum en tijd
Tijd
di, 25. jun 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 23. jul 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 6. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 20. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 20. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
Geen van deze datums passen. Hou mij op de hoogte van nieuwe datums
verwittig me verwittig me ×

Veurne TM Centrum

no, 8630, Veurne

centerMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map

Andere locaties voor info-lezingen in België

countryMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map