GRATIS TM INTRO LEZING

Veurne di, 25. jun 2024 om 19:30, di, 23. jul 2024 om 19:30

Kies een andere stad

Ellen Degeneres: “Ik dacht dat ik gewoon niet goed was in meditatie.”

Ellen Degeneres spreekt op een gala van de David Lynch Foundation over haar ervaringen met allerlei technieken, tot ze de Transcendente Meditatie (TM) techniek leerde.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Wat is het verschil tussen TM en andere meditatietechnieken?

De Transcendente Meditatie techniek is gebaseerd op de ontdekking dat wat men vandaag onder “meditatie” verstaat eigenlijk een groot misverstand is. Als men vandaag aan meditatie denkt, denkt men aan de geest leiden – in zekere zin ‘forceren’ – om tot stilte te komen. Meestal via een vorm van concentratie (op een klank, de ademhaling, of “in het nu zijn”). De echte meditatie-ervaring van volledige innerlijke stilte kan men op deze manier echter niet bereiken.

Ooit al eens geprobeerd volledig stil te zijn? Het klinkt bijna als onmogelijk. Dit klinkt ook logisch, want hoe meer men probeert stil te zijn, hoe meer men de geest juist actief houdt.

Screen Shot 2014-04-04 at 15.31.48

De Transcendente Meditatie-techniek is gebaseerd op de ontdekking dat men de geest helemaal niet moet forceren om stil te zijn, maar het gewoon natuurlijk moet laten gebeuren. Transcenderen (volledige stilte) is de meest aangename ervaring die de geest maar kan hebben, het is voor de geest een ervaring van thuiskomen. En de geest weet instinctief hoe hij moet thuiskomen. We, als mens, moeten dit natuurlijke proces alleen maar toelaten. En dit is op zich heel eenvoudig te leren.

Iedereen kan de TM-techniek eenvoudig leren, zelfs al haalde u – net zoals Ellen Degeneres – tot nu toe geen goede resultaten met andere meditatie- of relaxatietechnieken. Het ligt niet aan u, het ligt aan die technieken. Echte meditatie is namelijk aangenaam om te doen én het geeft onmiddellijk resultaten. Meer dan zes miljoen TM-beoefenaars en 350 gepubliceerde wetenschappelijke studies bevestigen dit al 40 jaar lang.

Transcenderen = veel meer dan relaxatie

Meditatie is zeer populair als middel om de stress onder controle te houden, maar de echte ervaring van volledige stilte – de ervaring van transcenderen – doet veel meer dan alleen maar ontspannen. In de oude teksten werd de ervaring van transcenderen beschreven als de hoogste menselijke ervaring – een ervaring die essentieel is voor onze volledige ontwikkeling als mens. Uit modern onderzoek blijkt dit inderdaad zo te zijn. TM geeft:

1. een uitzonderlijk diepe toestand van rust, zelfs veel dieper dan slaap;
2. activeert het zeer krachtige, helende vermogen van ons lichaam. Wij zijn veel krachtiger om onszelf te genezen dan we denken;
3. een gevoel van diep innerlijk geluk. Objectief meetbaar via stijging van gelukshormonen;
4. jezelf zijn. Toename van zelfvertrouwen en verbetering van relaties;
5. ontwikkeling van ons volledig hersenpotentieel. Meer creativiteit = meer succes in het leven.

Het zijn al deze effecten samen die TM-beoefening zo effectief maken.

Transcenderen = diepe rust. En dat is meetbaar.

Als we de geest spontaan naar een toestand van volledige stilte brengen, dan zal ook het lichaam spontaan in een toestand van uitzonderlijk diepe lichamelijke ontspanning komen, veel dieper dan wat men met ontspanning of slapen kan bereiken. Dit kan eenvoudig gemeten worden:

Screen Shot 2014-04-04 at 15.06.16Reeds 40 jaar geleden, bleek uit een studie van Harvard University dat de toestand van lichamelijke ontspanning tijdens TM-beoefening veel dieper gaat dan zelfs de diepste rust die men tijdens slaap kan ervaren (Ref.Science 27 Vol. 167 no. 3926 p. 1751-1754 1970). Meer dan 30 studies wereldwijd bevestigden intussen deze toestand van diepe rust tijdens TM-beoefening (Ref. Scientific American 226:84-90 1972).

Het is deze toestand van diepe rust die de innerlijke kracht van het lichaam activeert om zichzelf te genezen.

We weten allemaal dat ontspanning eigenlijk “ont-spanning” is: een toestand waarbij het lichaam op natuurlijke wijze spanningen en stress gaat ont-spannen. Het lichaam kan de diepste spanningen die we hebben –  zelfs traumatische stress – eenvoudig zelf verwijderen, op voorwaarde …, op voorwaarde dat de beweging van ontspanning diep genoeg gaat.

cnn storyUit een recente studie – die veel aandacht kreeg van de pers (zie CNN video) – bleek dat Irak-oorlogsveteranen na slechts acht weken TM-beoefening maar liefst 50% minder symptomen van Post Traumatische Stress Stoornissen (PTSS) vertoonden, een resultaat dat nog nooit eerder gezien was (Ref.Journal of Counseling and Development 64: 212–215).

Screen Shot 2014-04-04 at 15.08.45Dit was echter gewoon een extra bevestiging van een eerder onderzoek bij Vietnam-oorlogsveteranen. Na drie maanden was er met TM zo’n significante verbetering voor zowel PTSS, angst, depressie als insomnia (slapeloosheid) dat 70% van de patiënten geen verdere behandeling meer nodig had. Bij een controlegroep die de standaard psychotherapie-behandeling kreeg, was er geen verbetering merkbaar (Ref. Military Medicine, june 2011).

Mensen met PTSS zijn mensen met diepere trauma’s dan wie dan ook. Als TM hen kan helpen, dan helpt het wellicht iedereen. Verschillende regeringen wereldwijd – inclusief de Amerikaanse regering – ondersteunen intussen de TM-techniek ter behandeling van PTSS bij hun oorlogsveteranen.

Hier is een video met voorbeelden hoe krachtig de TM-techniek is voor iedereen die met zware stress te maken heeft. En waarom meer en meer wetenschappers, onderwijzers, beroemdheden en regeringen de TM-techniek ondersteunen.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Op zoek naar geluk

De oude teksten beschreven de ervaring van transcenderen als “terugkomen naar een innerlijke bron van oneindige gelukzaligheid”. Dit is waarom de geest spontaan zal transcenderen, zonder dat we er ook maar enige moeite voor moeten doen. De geest zoekt namelijk vanuit zijn natuur deze ervaring op.

Vandaag kan men deze toestand objectief meten, door de productie van serotonine – ons “gelukshormoon” – te meten. Onder stress zal de serotonine-productie afnemen. Tijdens TM daarentegen neemt de serotonine-productie in de hersenen spontaan toe.

Serotonine toename tijdens TM beoefeningEen te lage serotonine-productie is gerelateerd aan heel wat problemen zoals depressies, verslavingen, migraines, insomnia, Alzheimer, woede-uitbarstingen, eetstoornissen enz. Men kan proberen op kunstmatige wijze – via medicijnen – de serotoninegehaltes te manipuleren, maar dit blijkt lang niet altijd effectief te zijn en heeft vaak vele neveneffecten. Door te transcenderen, gebeurt het volledig spontaan. Van de meer dan 350 wetenschappelijke publicaties die de effecten van TM onderzochten, vond men nergens ook maar één negatief neveneffect.

Transcenderen = ons eigen helend vermogen activeren

Als iemand honger heeft, kunnen we hem een vis geven. Of we kunnen hem leren vissen. Stress accumuleert zich doorheen ons leven en verstoort het normale functioneren van ons zenuwstelsel. Op den duur uiten deze verstoringen zich in allerlei gezondheidsproblemen. Transcenderen geeft het lichaam de mogelijkheid om zelfs de diepste spanningen te verwijderen, en dus de oorzaak van de meeste gezondheidsproblemen te verwijderen. Wij zijn veel krachtiger om onszelf te genezen dan we geloven.

Dit blijkt uit een grootschalige studie die gezondheidsstatistieken van 2000 TM-beoefenaars vergeleek tegenover de norm, en dit over een periode van vijf jaar. Bij de TM-groep waren er tot 70% minder ziekenhuisopnames, vooral bij de oudere bevolking. Bij specifieke gezondheidsproblemen waren er zelfs 87% minder opnames voor hart- en vaatziektes en 60% minder opnames voor kanker (Ref. Psychosomatic Medicine 49: 493–507, 1987).

Screen Shot 2014-04-04 at 17.34.30Honderden studies (inclusief meer dan 25 miljoen USD aan TM-onderzoeken in samenwerking met de National Institutes of Health – het grootste gezondheidsonderzoeksinstituut ter wereld) bevestigden de effecten van TM-beoefening op onze gezondheid (Ref. http://doctorsontm.org/national-institutes-of-health).

aha

Als gevolg van al deze onderzoeken publiceerde ondermeer de American Heart Association vorig jaar een advies naar dokters dat ze de TM-techniek mogen voorschrijven als behandeling bij hoge bloeddruk. Alle andere meditatietechnieken – inclusief Mindfulness en Yoga – werden afgeraden, omdat er geen consistent effect ervan op bloeddruk gevonden werd (Ref. zie pagina 6 op American Heart Association publicatie).

De oplossing voor onze gezondheidscrisis?

Screen Shot 2014-04-04 at 20.01.12

 

40 jaar onderzoek, 350 wetenschappelijke publicaties en 5000 pagina’s aan onderzoeksdocumenten die uitsluitend positieve effecten bevestigen: de Transcendente Meditatie-techniek is de meest effectieve methode van preventieve gezondheidszorg die ooit onderzocht werd. Waarom wordt de kost van de TM-cursus dan nog steeds niet terugbetaald door onze ziekenfondsen? Onwetendheid van onze politici? Lobbywerk van een industrie die veel geld te verliezen heeft wanneer mensen effectief leren zichzelf te genezen? Wie zal het zeggen?

Transcenderen = hersenontwikkeling, de oneerlijke voorsprong.

4x-world-championMeer dan 100.000 van de meest creatieve kinderen ter wereld nemen jaarlijks deel aan de wereldwijde Destination Imagination Creative Problem Solving competities. Hoe kunnen kinderen van een klein schooltje met amper 200 scholieren in Midwest Amerika dan vier keer de wereldfinales winnen?

Omdat deze kinderen een oneerlijke voorsprong hebben. Ze leren reeds vanaf zeer jonge leeftijd transcenderen, en dat blijkt hun volledige hersenpotentieel te ontwikkelen.

Als men aan de positieve effecten van meditatie denkt, denkt men meestal aan stress en gezondheid, maar TM transcendeert en echt transcenderen heeft ook een uitzonderlijk effect op de hersenen (voor meer info zie: transcenderen = volledige hersenontwikkeling).

Screen Shot 2014-04-04 at 20.37.01

Hoe leer ik transcenderen?

Echte meditatie, TM,  is moeiteloos en aangenaam om te doen. Het kan door iedereen geleerd worden. En het geeft onmiddellijk resultaten.

David-Lynch-Russell-BrandHoe leert men nu transcenderen?

De Transcendente Meditatie-techniek wordt onderwezen door een professioneel getrainde leraar die in staat is om iedereen persoonlijk op een volledig natuurlijke manier naar de ervaring van transcenderen te leiden. Dit is geen hypnose of dergelijke, maar een volledig natuurlijke ervaring, waar de beoefenaar tegelijkertijd volledige stilte ervaart, en tegelijk ook volledig alert is van zijn omgeving en zijn huidige situatie.

Als men deze ervaring eenmaal heeft gehad, dan staat deze in het geheugen gegrift en zal de geest er daarna volledig spontaan terug naartoe gaan, op een volledig natuurlijke en moeiteloze manier. Op voorwaarde dat men de correcte techniek gebruikt. Deze techniek wordt op vier opeenvolgende avonden – stap voor stap – uitgelegd, met daarna een uitgebreid programma van opvolging om de verdere correcte beoefening te verzekeren.

De TM-organisatie is een VZW. Voor onderwijsprogramma’s in vele landen wordt de techniek zo goed als gratis aangeboden. Scholen sturen gewoon een leerkracht om TM-leraar te worden, en deze kan dan in de school de techniek onderrichten, net zoals we sportleraren hebben of muziekleraren. Voor een privé-cursus in één van onze TM-centra worden de normale kosten van de vereiste begeleiding om de TM-techniek succesvol te kunnen beoefenen aangerekend.

Heeft u 1 uur tijd om te ontdekken hoe alles kan veranderen?

U kan via de links meer info vinden over wat TM is en hoe het werkt en hoe u TM kan leren. De eerste stap is echter gewoon een gratis en vrijblijvende infolezing bij te wonen. Deze lezingen worden overal in Vlaanderen op regelmatige basis georganiseerd (zie data en locaties van de gratis introlezingen). Hier wordt meer in detail uitgelegd hoe de TM techniek juist werkt, en wat u ervan mag verwachten. U krijgt alle informatie en antwoorden op uw vragen, om daarna te kunnen beslissen of ook u de techniek wenst te leren.

Leer Transcendente Meditatie in Veurne

no, 8630, Veurne Klik hier voor de kaart

GRATIS TM INTRO LEZING

Infolezingen zijn gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, reserveer uw plaats via het inschrijvingsformulier hieronder.

Datum en tijd
Tijd
di, 25. jun 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 23. jul 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 6. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 20. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
di, 20. aug 2024, 19:30 on Zoom
19:30
RESERVEER UW GRATIS PLAATS Reserveer ×
Geen van deze datums passen. Hou mij op de hoogte van nieuwe datums
verwittig me verwittig me ×

Veurne TM Centrum

no, 8630, Veurne

centerMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map

Andere locaties voor info-lezingen in België

countryMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map