Groei van zelfactualisatie na vroege volwassenheid wordt als onmogelijk beschouwd, en toch gebeurt het spontaan bij TM beoefenaars
In Transcenderen = jezelf zijn bespreken we dat hoezeer iemand succesvol is in het leven hangt voor een groot deel af van hoeveel hij zichzelf kan blijven. Dit kan objectief gemeten worden, en ook het effect van TM hierop kan objectief bevestigd worden.
Hoezeer iemand zichzelf kan zijn kan gemeten worden aan de hand van een psychologische maatstaaf die men zelfactualisatie noemt. Deze maatstaaf werd ontwikkeld door de Amerikaanse Psycholoog Abraham Maslow, nadat hij vele mensen bestudeerde die uitzonderlijk succesvol waren, zowel persoonlijk als professioneel. Hij ontdekte dat deze succesvolle mensen eigenlijk één ding gemeen hadden: zij waren veel beter in staat om altijd zichzelf te blijven, onafhankelijk van de situatie waarin ze zich bevonden.
Maslow schatte dat slechts ongeveer 1% van de bevolking in de hoogste 2 categoriën op zijn schaal scoort. Dit zijn diegenen die echt “self-actualized” zijn. Later onderzoek toonde aan dat zelfactualisatie en ego-ontwikkeling over het algemeen bevriezen rond vroege adolescentie. Zoals bij intelligentie is het niveau wat je op 18 tot 20 jaar hebt dat waar je mee zit voor de rest van je leven.
Maslow: “peak-experiences” doen zelfactualisatie groeien
En ook net zoals bij intellgentie, heeft het TM onderzoek aangetoond dat deze visie volledig verouderd is. Zelfactualisatie kan wel groeien. Dit was iets dat Maslow zelf ook verklaarde. Hij zei dat de ervaring van zogenaamde “peak-experiences” kon leiden tot een systmatische groei naar hogere zelfactualisatie. Deze peak experiences kwamen echter hier en daar voor bij sommige mensen, maar er was was geen methode om deze ervaring op een systematische manier te bereiken. Welnu, beschrijving van deze “peak experiences” tonen een duidelijke overeenkomst met beschrijvingen van de ervaring van transcenderen.
Met de eenvoudige herontdekking van Maharishi van wat wij échte meditatie noemen, is deze methode er dus wel. Het zal dan ook niet te verwonderen zijn dan dat Transcendente Meditatie een overduidelijk effect op de groei van zelf-actualisatie heeft.
Het effect van TM op Zelfactualisatie: Wetenschappelijk onderzoek.
TM is 3 tot 4 keer zo effectief als eenderwelke andere meditatie ooit onderzocht
Als men Transcendente Meditatie probeert te vergelijken met andere meditatie of relaxatie technieken, merkt men al snel dat het verschil zo groot is dat ze eigenlijk niet te verglijken zijn. Deze studie is een meta-analyse van alle wetenschappelijke onderzoeken die ooit gedaan zijn rond het effect van verschillende meditatietechnieken op zelfactualisatie. (42 studies in totaal, waarvan 18 TM studies) Het gemiddeld effect van alle andere technieken ooit onderzocht toont weinig tot geen resultaat. Het gemiddeld effect van de TM studies is 3 tot 4 keer zo groot. (effect=.08 p=.0002).Ref.Journal of Social Behaviour and Personality, vol. 6, 1991, pp 189-247
Maar wat willen deze theoretische effect groottes nu zeggen in de praktijk? Een andere interessante studie bekeek het lange termijn effect op zelfactualisatie bij TM beoefenaars. Ze namen groepen van studenten aan de Maharishi University of Management (MUM) en 3 andere top universiteiten (als controlegroep) en testten ze voor ze aan hun studies begonnen en dan opnieuw 10 jaar later.
Normaal scoort 1% van de bevolking in de hoogste schalen van zelf-actualisatie, bij lange termijn TM beoefenaars is dit 38%
Hoewel volgens Maslow zijn onderzoek slechts ongeveer 1% van de maatschappij in de hoogste 2 categorieën op zijn zelfactualisatie schaal scoorden, was dit percentage bij de beginnende MUM studenten al rond 6%. Dit kan verkaard worden door het feit dat de meeste beginnende studenten al een tijd TM beoefenen voor ze naar de universiteit komen. Bij de test 10 jaar later steeg dit percentage echter tot maar liefst 38%. Het resultaat was zo uitzonderlijk dat het een kans op toeval had van 1 op 5 miljoen (p=.0000002 wat is een p-waarde?) Bij de 3 controle universiteiten was er geen significante verbetering merkbaar, bij 1 universiteit ging de score zelfs achteruit.Ref.Journal of Social Behavior and Personality 17: 93–121, 2005
Detail van de zelfactualisatie schaal, en het effect van TM hierop.
Hier gaan we in meer detail bespreken wat zelfactualisatie juist inhoud, (volgens Shostrom’s Personal Orientation Inventory) en hoe de TM techniek deze individuele punten beïnvloed. Met meer duidelijkheid over wat zelf-actualisatie juist inhoud is het ook duidelijker hoe zelfgeactualiseerde mensen veel meer success hebben op alle gebieden van het leven. Er zijn 12 punten op de zelfactualisatie schaal, die kunnen ingedeeld worden in 3 grote groepen:
1. sterke zelf identiteit (zelfvertrouwen)
• Inner Directedness (ID) – Als een persoon naar binnen gericht is, zal zijn/haar eigen geloof en zelf-motivatie de drijvende kracht zijn voor alle beslissingen of acties die zij maken in het leven. Naar buiten gerichte personen daarentegen zijn voor een groot deel geleid door externe omstandigheden of door mensen in hun omgeving. Dit kan leiden tot over-gevoeligheid en angst voor de mening van anderen.
• Time-competence (TC) – De mate waarin men leeft in het heden, niet op het verleden of de toekomst. Selfgeactualiseerde individuen hebben een hoge Time-competence, dus zij kunnen zich concentreren op hun huidige ervaring, zonder onnodig te tillen op gebeurtenissen uit het verleden of te fantaseren over de toekomst. Ze zijn minder gebukt onder schuldgevoel of spijt uit het verleden, en hun toekomst is vooral verbonden aan het bereiken van huidige doelen.
• Self Acceptance (SA) – De graad van aanvaarding van zichzelf ondanks tekortkomingen
• Existentiality (Ex) – Hoezeer men kan reageren op elke sitatie zonder stijf vast te houden aan principes, flexibiliteit
Deze duiden op een persoon die een stabiel intern referentiekader heeft, wiens aandacht in het “hier en nu” is en die op een gepaste manier kan reageren op interne en uiterlijke toestanden.
2. Affectieve maturiteit
• Feeling Reactivity (FR) – Hoe goed men kan ingaan op zijn eigen gevoelens en noden
• Spontaneity (S) – Hoezeer men in staat is om spontaan te handelen en zichzelf te zijn
• Capacity for Intimate Contact (C) – Hoezeer men in staat is om intieme relaties met anderen te ontwikkelen, ongehinderd door verwachtingen en verplichtingen
• Acceptance of Aggression (A) – Hoezeer men zijn eigen aggressie kan aanvaarden als natuurlijk.
Deze duiden op een persoon die open staat voor zijn eigen gevoelens, in staat is om een warme relatie met iemand anders op te bouwen, en wiens emotionele uitdrukkingen geleid zijn door een stabiel innerlijk referentiepunt.
3. Geïntegreerd perspectief op zichzelf en de wereld.
• Self Actualising Values (SAV) – De waardering van primaire waarden typisch voor zelfgeactualiseerde individuen (autonomie en onafhankelijkheid, selfvoldoening, zelfstandigheid)
• Self Regard (SR) – De waardering van zelf waarde en zijn eigen talenten
• Nature of Man constructive (Na) – De graad hoezeer men een constructieve kijk heeft op de menselijke natuur bij anderen, hoezeer men de mensheid als fundamenteel goed gaat zien.
• Synergy (Sy) – meet hoezeer men tegenstellingen kan integreren
Deze duiden op een persoon die een positieve kijk heeft op zowel zichzelf als de wereld rondom hem, en die hogere waarden omarmt zoals het stimuleren van het goede in zichzelf en anderen. Dit is een persoon die vervuld is in zijn relatie met zichzelf en de wereld
De onderstaande grafiek geeft nu weer hoe de Transcendente Meditatie techniek al deze factoren individueel beïnvloed. De scores zijn weergegeven in percentiel scores. Een percentiel score geeft aan hoeveel percent van de bevolking gemiddeld onder de waarde van de TM beoefenaar zit. Dus als hij op het 70ste percentiel zit, wil dit zeggen dat 70% van de bevolking het gemiddeld minder goed doet, en 30% het beter doet.
Deze scores zijn gemiddeldes van 18 verschillende TM onderzoeken met in het totaal 563 proefpersonen. De gemiddelde duur van de studies was 3 tot 6 maand en de gemiddelde stijging is 20 percentielpunten, van het 53ste percentiel naar het 73ste percentield. (click op grafiek om te vergroten). Dit is een zeer uitzonderlijk resultaat, gezien zelfactualisatie normaal gezien niet meer groeit na vroege volwassenheid. (Bijna alle proefpersonen waren ouder dan 18 jaar) Uit de meta-analyze van deze 18 studies studies werd ook duidelijk dat hoe langer men de TM techniek beoefend, hoe groter het effect wordt. Als het effect zou te wijten zijn aan verwachtingen (placebo), bevooroordeling van de onderzoeker, of andere motivationele factoren, zou het effect altijd afnemen over tijd. De p-waarde van de algemene verbetering over deze 18 studies is p<.000001.Ref.Journal of Social Behaviour and Personality, vol. 6, 1991, pp 189-247
Voor meer onderzoeken rond zelfactualisatie en persoonlijke ontwikkeling zie onderzoek