Of wetenschappelijke feiten aanvaard worden als zijnde echt wetenschappelijk hangt voor het grootste deel af of ze in het wereldbeeld passen van diegenen die ze bekijkt
Als men spreekt of een bepaalde theorie, of een bepaald wereldbeeld, nu echt wetenschappelijk is of niet, dan zijn hier twee aspecten aan: wetenschappelijke feiten, experimentele ondersteuning die het bewijst, en aanvaarding van die feiten als zijnde wetenschappelijk. Het één wil niet noodzakelijk het ander zeggen. Dit is al geweten sinds de tijd van Galileo. Hij had voldoende wetenschappelijke feiten om aan te tonen dat de zon niet rond de aarde draait maar andersom, en toch kon niemand het aanvaarden. Integendeel.
Als mensen gehecht zijn aan een bepaald wereldbeeld dan gaat dat wereldbeeld over het algemeen bepalen wat als “wetenschappelijk feit” aanvaard wordt en wat kwakzalverij is. Als men een onderzoek tegenkomt dat alles waar men in gelooft tegenspreekt is het immers veel gemakkelijker om ervan uit te gaan dat het onderzoek foutief (=niet wetenschappelijk) is dan om ervan uit te gaan dat alles waar men ooit in geloofd heeft fout is. Als de feiten dan blijven komen wordt dit meestal beantwoord met een emotionele reactie. Meestal gebeurt het dat hoe sterker de uitdaging tegen het oude wereldbeeld is, hoe sterker de emotionele reactie van dezen die hieraan gehecht zijn. In zekere zin is het proces van de wetenschap, hoewel het objectief zou moeten zijn, veel subjectiever (gelinkt aan menselijke emoties) dan men denkt.
Een wereldbeeld is zoals een bril waardoor men naar de wereld kijkt. Als iemand een roze bril opheeft is de wereld voor hem roos. Zelfs al zou je een kaart met allemaal verschillende kleuren voor zijn neus houden als “wetenschappelijk” bewijs dat er veel verschillende kleuren zijn, dan nog ziet hij alleen maar verschillende tinten van roos.
Wat er nodig is, is een schok die ervoor zorgt dat de bril afvalt, maar hoe ouder men wordt hoe meer men gehecht is aan de bril, en hoe moeilijker het is om hem af te zetten. Dat is waarom de meeste grote veranderingen altijd vanuit de jongere generatie komen.
Max Planck, de pionier van de quantum fysica, schreef in zijn biografie:
a new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die, and a new generation grows up that is familiar with it (Max Planck, Scientific Autobiography and other papers, trans. F. Gaynor, New York, 1949, pp 33-34.)
Dus als men vraagt of er wetenschappelijke ondersteuning is voor de theorie die hier beschreven is dan is het antwoord: Verassend veel. Als we vragen of de wetenschappelijke feiten aanvaard zijn als echt wetenschappelijke, dan gaat het antwoord afhangen van aan wie men het vraagt. Heel veel wetenschappers vandaag zitten zo vastgeroest in hun oude wereldbeeld dat ze niet in staat zijn om wetenschappelijk bewijs dat dit wereldbeeld tegenspreekt te aanvaarden.
Dit heeft gewoon tijd nodig. Er zijn over het algemeen twee voorwaarden die moeten voldaan worden vooraleer een nieuw wereldbeeld het oude beeld kan vervangen.
1. Het nieuwe wereldbeeld moet de fenomenen beter kunnen verklaren dan de oude theorie.
2. Het nieuwe wereldbeeld moet praktische waarde hebben. Toepassingen van de nieuwe theorie moeten problemen kunnen oplossen die de huidige toepassingen niet kunnen oplossen.
Doorheen deze site zal u wellicht ontdekken dat aan deze twee voorwaarden meer dan voldaan is. Er zijn heel wat fenomenen in het leven die de theorie die hier voorgesteld is veel beter kan verklaren dan ons huidige wereldbeeld, en al het onderzoek rond TM toont aan dat het in staat is om wel heel veel problemen waar wij vandaag geen oplossing voor hebben op te lossen.
De sociale effecten die gemerkt zijn met TM vormen hier het beste voorbeeld van. Dit is zowat de sterkste uitdaging van het oude wereldbeeld, want zulke effecten zijn alleen maar mogelijk als onze geest wel degelijk groter is dan ons lichaam, en dus is er een zeer grote emotionele weerstand tegen dit onderzoek, zelfs al is het wetenschappelijk van de hoogste kwaliteit en is het gepubliceerd in de meest prestigieuze wetenschappelijke vaktijdschriften in de sociale wetenschappen. Anderzijds toont dit onderzoek duidelijk aan dat men via de sociale effecten van TM zowat alle problemen die wij vandaag in de maatschappij hebben kunnen oplossen.