Transcenderen, en spontaan beter slapen
Het eerste dat beginnende TM beoefenaars meestal merken is dat ze beter slapen.
Het eerste effect dat mensen meestal merken als ze TM leren is dat ze beter slapen. Het is algemeen bekend dat slaapproblmenen gerelateerd zijn aan stress, en vandaag kan men dit ook meer en meer wetenschappelijk verklaren.
Eén van de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen is een abnormaal laag gehalte van het “gelukshormoon” serotonine. Stress speelt een grote invloed hierbij. Als het normale functioneren van het zenuwstelsel verstoord wordt, dan zal de productie van serotonine afnemen. Bij TM beoefening verhoogt het serotonine gehalte spontaan, en gaan stresshormonen dalen (zie transcenderen = innerlijk geluk en vrede), wat een effect heeft op heel wat gebieden van het leven, maar eerst en vooral op de slaapkwaliteit.
Als we het eigen helend vermogen van ons lichaam kunnen activeren (zie waarom is TM zo effectief tegen stress?), zal de slaap spontaan verbeteren.. Voor meer info over het effect van TM op slaapproblemen klik op “dokters beantwoorden vragen”
Wetenschappelijk onderzoek
Het allereerste onderzoek rond het effect van Transcendente Meditatie op insomnia was een kleine pilootstudie aan de universiteit van Alberta in Canada. Een groep van chronische insomnia patiënten werd gevraagd om de gemiddelde tijd die nodig was om in slaap te vallen te registreren, gedurende 30 dagen voor ze TM leerden en na 30, 60 en 90 dagen erna. De gemiddelde tijd daalde van 75,6 minuten naar rond de 15 minuten, en bleef stabiel op die tijd (p<.001). Uit een vervolgstudie bleek dat ook op langere termijn, na 1 jaar, de tijd om in slaap te vallen stabiel bleef rond de 15 minuten.Ref.Scientific Research on TM, Collected Papers vol 1: 41 pp 296-298
Grootschalige studie in Japan
Een grootschalige studie, uitgevoerd door het Japanse National Institute of Industrial Health, stelde vast dat 427 Sumitomo Heavy Industries arbeiders die Transcendente Meditatie Programma leerden na 3 maanden ‘s avonds gemakkelijker in slaap vielen dan de controle groep van 308 arbeiders van dezelfde werkplek. (p<.01)Ref. Japanese Journal of Public Health 37 (10 Suppl.): 729