Waarom transcenderen werkt, is wetenschappelijk bevestigd
1. Transcenderen is de enige echt vorm van jezelf zijn.
Wanneer zijn we onszelf? Als onze aandacht volledig op onszelf gericht is. Dit gebeurt zelden in ons leven, omdat de aandacht altijd naar buiten gericht is, naar wat we waarnemen, doen of denken. Een toestand waar we gewoon bij onszelf zijn, is een toestand waar we in volledige stilte zijn, niets waarnemen, niets doen, niets denken, maar waar we toch volledig alert zijn. Deze toestand wordt transcenderen genoemd (zie verder) en we bereiken dit op een eenvoudige manier door Transcendente Meditatie beoefening.
2. Door regelmatig te transcenderen, gaat de geest zich aanpassen aan deze toestand. We blijven meer onszelf tijdens de activiteit.
Via psychologische studies die zelfactualisatie meten, kan men een perfect wetenschappelijk beeld krijgen hoezeer iemand zichzelf kan blijven. Zelfactualisatie groeit normaal gezien niet meer na de vroege adolescentie. Bij Transcendente Meditatie beoefenaars merkt men echter reeds na 2-3 maanden een zeer sterke groei, ongeacht de leeftijd (zie onderzoek verder op deze pagina).
3. Betere relatie met jezelf = betere relatie met anderen.
Zelfactualisatie is gelinkt aan meer zelfvertrouwen, meer emotionele stabiliteit, een beter zelfbeeld, meer in het ‘nu’ leven, meer openheid, en meer harmonieuze relaties met anderen. Zelfactualisatie is uiteindelijk gewoon gelinkt aan hoezeer men in staat is gelukkig door het leven te gaan.
Echte meditatie is moeiteloos, aangenaam om te doen, het kan door iedereen geleerd worden en geeft onmiddellijk resultaten.
Als men vandaag aan “meditatie” denkt, denkt men meestal aan een vorm waarbij men de geest leidt, ‘forceert’, om tot een toestand van innerlijke rust te komen, en dit via een of andere vorm van concentratie (op een klank, een visueel punt, de ademhaling, of “in het nu zijn”). Dit gaat echter tegen de aard van de geest in en vraagt heel veel gedisciplineerde oefening.
Echte meditatie vereist geen concentratie. Maharishi Mahesh Yogi, de grondlegger van Transcendente Meditatie, baseerde zijn techniek echter op bijna het tegenovergestelde uitgangspunt: de toestand van totale innerlijke stilte is voor de geest de meest aangename toestand die er is, het is een ervaring van thuiskomen. En de geest weet instinctief hoe hij moet thuiskomen. Het enige wat wij hoeven te doen, is een volledig natuurlijk proces in gang zetten, en daarna de geest zijn eigen weg laten gaan, en ons juist niet gaan concentreren. Concentratie verstoort juist het natuurlijke proces.
Transcendente Meditatie is een eeuwenoude techniek waardoor dit natuurlijke proces in gang gezet wordt. Het feit dat TM volledig moeiteloos gaat en heel aangenaam is om te doen, is niet alleen mooi meegenomen, het is de hele kern van de zaak. De ervaring van transcenderen – de echte innerlijke stilte en het echte doel van meditatie – kan alleen op een volledig natuurlijke manier bereikt worden. En het is alleen deze ervaring die de echte diepgaande effecten veroorzaakt. Dit is waarom na 40 jaar meditatie-onderzoek nog altijd geen enkele andere meditatietechniek objectieve effecten heeft kunnen aantonen die zelfs maar in de buurt komen van Transcendente Meditatie.
Al duizenden jaren wordt de ervaring van transcenderen gezien als de hoogst mogelijke menselijke ervaring die er is. Onderzoek naar Transcendente Meditatie kan hier een meer wetenschappelijk beeld van geven.
Als het waar is dat de mensheid de ervaring van transcenderen al eeuwenlang niet meer kent, omdat men de juiste techniek vergeten was, dan zou Transcendente Meditatie nu nooit geziene resultaten moeten geven. Dit is exact wat men keer op keer ontdekt, elke dag opnieuw, bij zowel de zes miljoen TM-beoefenaars in de wereld als via gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek. Meer dan 350 gepubliceerde onderzoeken hebben het effect van Transcendente Meditatie bevestigd, op ontwikkeling van ons hersenpotentieel, fysieke gezondheid, mentale gezondheid, meer jezelf zijn en zelfs op de maatschappij als geheel. Het verhaal van Transcendente Meditatie is niet alleen een verhaal over uitzonderlijke resultaten, maar ook over een uitzonderlijk hoge kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek (zie wat maakt TM onderzoek zo betrouwbaar?).
Er zijn 18 verschillende wetenschappelijke onderzoeken die een sterke stijging van zelfactualisatie bij TM-beoefenaars aantonen. Deze studie vergelijkt het gemiddeld effect van deze 18 studies met het effect van andere meditatietechnieken. Hieruit blijkt duidelijk het verschil tussen gewone relaxatie en echt transcenderen. Het gemiddeld effect bij TM is 3 tot 4 keer zo groot als bij eender welke andere meditatietechniek die ooit onderzocht werd. (effect=.08 p=.0002).
Referentie: Journal of Social Behaviour and Personality, vol. 6, 1991, pp 189-247
Een andere interessante studie bekeek het lange-termijneffect op zelfactualisatie bij TM-beoefenaars. Studenten aan de Maharishi University of Management (MUM) – waar Transcendente Meditatie standaard deel is van het curriculum – werden vergeleken met studenten van drie topuniversiteiten. Ze werden getest voor ze aan hun studies begonnen, en dan opnieuw 10 jaar later.
Gemiddeld scoort slechts ongeveer 1% van de bevolking in de hoogste twee categorieën van de zelfactualisatie-schaal. Bij MUM was dit percentage bij de beginnende MUM-studenten al bij aanvang rond de 6% (te verklaren door het feit dat de meeste beginnende studenten al een tijdje TM beoefenen voor ze naar de universiteit komen nvdr). Bij de test 10 jaar later steeg dit percentage echter tot maar liefst 38%. Het resultaat was zo uitzonderlijk, dat het een kans op toeval had van 1 op 5 miljoen (p=.0000002 wat is een p-waarde?) Bij de drie controle-universiteiten was er geen significante verbetering merkbaar, bij één universiteit ging de score zelfs achteruit.
Referentie: Journal of Social Behavior and Personality 17: 93–121, 2005
Er zijn tientallen wetenschappelijke studies die het effect van Transcendente Meditatie beoefening op relaties hebben onderzocht, zowel persoonlijke als professionele relaties. Voor meer detail van deze onderzoeken klik op “Jezelf zijn” in het hoofdmenu.
Transcenderen=Jezelf zijn. Wat het betekent om echt jezelf te zijn en hoe deze toestand alleen bereikt kan worden op een volledig natuurlijke manier.
Wie is Maharishi? Hoe een jonge wetenschapper de eeuwenoude kennis over de werking van de geest kon systematiseren in een techniek die overal ter wereld onderwezen kon worden.
Transcenderen=In contact met ons ware zelf. Een uitleg over wat TM echt is: veel meer dan een relaxatietechniek.
Transcenderen=diepe rust. Meer uitleg over de diepe toestand van rust die de Transcendente Meditatie techniek creëert, en het effect dat dit heeft op stress.
Prof. Dr. Geert-Jan Tangelder, hoogleraar fysiologie Vrije Universiteit Amsterdam
Ik heb heel mijn leven met een gevoel van leegte gezeten, ik kon mijn gedachten niet kanaliseren, zat voortdurend te piekeren over dingen die er niet toe deden en had veel depressies. Ik trachtte deze leegte te vullen met drank etc, met alle gevolgen van dien, mijn zelfvertrouwen zat op nul.
Door TM sta ik nu al sinds 9 maanden (sinds het begin van mijn meditatie) droog en ik voel me goed. Ik geniet gewoon van het leven, van kleine en grote dingen, ik doe dingen die ik nooit dacht te kunnen doen, met plezier!
Bedankt!
Hendrik Verdonck, 36 jaar, Grafisch Designer, Antwerpen
TM is voor mij een echt ankerpunt in het dagelijks leven geworden. Ik mediteer nu vijf maanden en heb nog geen enkele meditatie gemist. Ik voel mij zoveel rustiger, minder gespannen, gelukkiger. Het effect is overduidelijk. Mijn leven is helemaal veranderd.
An Soontjes, 31 jaar Muziektherapeute, Brabant
U kan een gratis en vrijblijvende introlezing bijwonen over de Transcendente Meditatie techniek, waar u alle praktische informatie krijgt over de Transcendente Meditatie techniek. Voor meer info en cursuslocaties ga naar waar leer ik TM? Voor meer details over de TM-cursus zelf ga naar hoe leer ik TM